Krimpen aan den IJssel,
17
december
2013
|
16:28
Europe/Amsterdam

Remco Campert schrijft Ode aan de traplift

Op latere leeftijd thuis kunnen blijven wonen, is een heel vanzelfsprekende wens. De helft van de woningen in Nederland blijkt echter niet geschikt voor senioren als zij zorg en ondersteuning nodig hebben. Met een traplift is een woning snel en zonder ingrijpende verbouwingen aan te passen aan veranderende behoeften, constateerde ook Remco Campert. De dichter, columnist en schrijver van verhalen en romans was zelfs zo enthousiast over zijn traplift dat hij een ode wijdde aan deze voorziening, die ervoor zorgt dat ook hij in zijn eigen huis oud kan worden en comfortabel kan blijven wonen.

ODE AAN DE TRAPLIFT

Tja, de roede zat los
en ik viel van de trap
in mijn grootvaders huis.
Boven werd buitelend onder
onder kwam boven met een bonk en een buts.

Al die dingen gebeuren
de zon doorloopt de hemel
de aarde beeft van leven.
Ook mijn val had wel een plaats daarin.

Ik was een jongen
die nog moest leren zijn haast
en ongeduld te betomen
op de trappen van het bestaan.

Toch kon ik het niet laten
en rende ik in mijn haast om het leven
in al zijn ruimte te omvamen

trap af, trap op
sloeg struikelend treden over
om maar zo snel mogelijk te belanden
op de trede naar de toekomst
die verlangend als een bruid
op mij wachtte.                                                                            

Gisteren, grijs en wijs van jaren,
onvaster op mijn benen
en ontdaan van haast
mezelf geworden
trok ik me met steeds zwakkere armen
aan leuningen naar boven
waar ik amechtig op adem kwam.

Maar vandaag o vreugde!
kwam de traplift tot me
reddende engel
die me naar boven voert
in het tempo van de tijd
die me beschoren is
tot ver omhoog in mijn trappenhuis
mijn hoofd in de wolken
vastigheid onder mijn voeten.

Al stijgende
maakt de traplift tijd voor mijn gedicht.