Krimpen aan den IJssel,
01
december
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Revolutionair liftsysteem: kabelloze cabines die zowel verticaal als horizontaal bewegen

ThyssenKrupp heeft een nieuw liftsysteem ontwikkeld dat geen kabels meer nodig heeft en waarmee de cabines zich zowel horizontaal als verticaal door gebouwen kunnen verplaatsen.

Met dit nieuwe systeem, dat de naam Multi heeft meegekregen, worden de mogelijkheden voor architecten vele malen groter dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Door de innovatie oplossing van ThyssenKrupp zijn ze immers niet meer gebonden aan de regels zoals die tot voor kort golden voor liften, namelijk dat ze aan kabels hangen en dat ze zich in verticale richting voortbewegen.

Het nieuwe liftsysteem gebruikt elektromotoren in combinatie met magnetische velden om de liftcabines te verplaatsen. Vergelijkbare systemen worden nu ook al gebruikt voor metro's en zweeftreinen. De liften in de nieuwe opzet kunnen zich zowel horizontaal als verticaal verplaatsen en in één liftkoker kunnen meerdere liftcabines worden geplaatst, waardoor de vervoerscapaciteit met 50% stijgt. Bovendien zijn de liften de helft lichter dan de bestaande systemen en veel energiezuiniger. Voeg daaraan toe dat de liftkokers met veel minder ruimte toekunnen, en de winst voor de architect, de gebruiker en de beheerder van het pand is duidelijk. Zeker als je bedenkt dat de netto vloerruimte van het pand dankzij het nieuwe systeem met 25% kan stijgen.

Het lijkt erop dat de conventionele lift na 160 jaar dienst vervangen wordt door zijn modernere broer. De toenemende verstedelijking en de daarmee gepaard gaande hoogbouw stellen nieuwe eisen aan de inventiviteit van architecten en stedenbouwkundigen. ThyssenKrupp heeft die eisen met dit nieuwe systeem mede vormgegeven.